Arhiva vesti

Han: Nacrtan put ka jačoj i široj EU

BRISEL – Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han je pred spoljnopolitčkim komitetom Evropskog parlamenta predstavio prošlonedeljni paket o proširenju Evropske Komisije, kojim je, kakao je rekao, nacrtan put ka “jačoj i široj Uniji”. Han smatra da bi trebalo da se paralelno vode proces daljeg proširenja EU, kao i unutrašnje reforme evropskih institucija.

Osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ocenio da “nije moguće dalje proširenje bez unutrašnjih reformi u EU”, Han je naglasio da nije mudro prekinuti procese koji su vezani za proširenje, preneo je RSE.

“Nije moguće čekati godinama da se (unutar EU) postigne dogovor pa da posle toga nastavimo sa procedurama (pristupnih) pregovora”, izjavio je Han ocenivši da je neophodnost reformskog procesa u EU neka vrsta “pozitivnog pritiska”.

S tim u vezi, on je najavio da će Evropska komisija ove jeseni izaći sa predlogom u kojim poljima se jednoglasnost može zameniti većinskim glasom u procesu donošenja odluka u EU. On naglasio da EU neće više primiti nove članice koje nišu rešile otvorena pitanja sa susedima i s tim u vezi, istakao je važnost napretka u dijalogu između Srbije i Kosova.

Ocenivši da predsednik Srbije radi hrabar posao u procesu pregovora sa Prištinom, Han je naglasio da ovom procesu Beograd pristupa na “više ’reflektirajući način’ koji možda nije postojao u prošlosti”.

Međutim, evropski komesar je upozorio da napredak u dijalogu ne znači da Beograd treba da zastane u reformskom procesu u zemlji, naročito na polju vladavine prava. Podsetio je zvanični Beograd da je propustio rokove u ispunjavanju određenih kriterijuma vezanih za vladivinu prava koje je trebalo okončati do kraja 2016. godine.

“Sada smo u 2018. godini i još čekamo”, upozorio je Han i naglasio da Srbja mora da napreduje na oba polja. “Mislim da je važno da u Srbiji razumeju da obe oblasti moraju da se reše. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje“, naglasio Han.


Izvor: EWB

Foto: Evropska unija