Arhiva vesti

Kako uključiti građane u Evropske integracije

Na radionici za organizacije civilnog društva iz Niša koja je održana u petak 15. juna u prostorijama EU Info centra predstavljena je matrica za uključivanje civilnog društva u pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU), kao i preporuke za uključivanje građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

O tome na koji način građani i organizacije civilnog društva mogu da doprinesu pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i o tome kako građani mogu da se uključe u proces donošenja odluka razgovarali smo sa kolegama i koleginicama iz organizacija iz Niša.  

Koordinator projekata Beogradske otvorene škole (BOŠ) iz oblasti evropskih integracija, Vanja Dolapčev, razgovarao je sa prisutnima o vremenskom okviru i adresama na koje treba uputiti pitanja i komentare vezane za izradu pregovaračke pozicije ili praćenje primene nekog poglavlja. Takođe, predstavio je matricu za učešće građana u različitim fazama pregovora o pristupanju EU kao i platformu „Progovori o pregovorima“ gde se mogu naći sve informacije i dokumenta vezana za pregovore Srbije sa Evropskom unijom.

Sa druge strane, profesor, Dejan Vučetić, sa Pravnog fakulteta iz Niša, je ukazao na zakonske mogućnosti za učešće građana u donošenju odluka. On se osvrnuo i na skorašnje izmene zakonskog okvira kojima se definiše izrada strateških i drugih važnih dokumenata, a koje bi trebalo da omoguće da se donošenje odluka zasniva na principima dobrog upravljanja: učešću građana u procesu donošenja odluka i transparentnom, odgovornom i delotvornom pristupu izradi javnih politika.  

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je jedna od  organizacija sa kojima BOŠ sarađuje u okviru projekta „Progovori o pregovorima“ sa ciljem informisanja građana o procesu pristupanja Srbije EU i podizanju njihovih kapaciteta radi aktivnog učešća u procesu.

Projekat „Progovori o pregovorima“ BOŠ sprovodi od 2013. godine sa ciljem doprinosa evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenje pregovora o pristupanju EU, koji je zasnovan na partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.