Arhiva vesti

Prava putnika: bezbrižno putovanje u Evropskoj uniji

Da li vam se nekada desilo da voz kojim treba da putujete kasni ili vam je let otkazan?

Saznajte više o pravima putnika, ukoliko vam se desi neka od ovih situacija u Evropskoj uniji.

Kada krenete na godišnji odmor, važno je da ukoliko nešto krene naopako znate da su prava putnika, koja su na snazi u EU, tu da vas zaštite.

Ova pravila osiguravaju minimalni nivo zaštite putnika, bez obzira na način prevoza: avionom, vozom, autobusom ili brodom.

Putovanje do odredišta može poremetiti i savršeni odmor. Mogu se dogoditi razne nezgode – od neočekivanih kašnjenja, preko otkazivanja, do izgubljenog prtljaga. Zbog toga su članovi Evropskog parlamenta podstakli uvođenje pravila koja obavezuju kompanije koje se bave prevozom putnika da im obezbede obroke, smeštaj i nadoknadu troškova, ukoliko nešto pođe po zlu.

Neka od ovih prava su i…

Kompanije za prevoz putnika više ne mogu skuplje da naplaćuju karte putnicima na osnovu nacionalnosti ili lokacije na kojoj je kupljena karta.

Zakoni Evropske unije takođe posebnu pažnju pridaju putnicima sa smanjenom mogućnosti kretanja, koji imaju pravo na besplatne usluge pomoći.

Putnici koji putuju avionom imaju pravo na nadoknadu u iznosu do 600€ ukoliko kompanija odbije da im odobri ukrcavanje. Maksimalni iznos nadoknade (600€) namenjen je putnicima na dugim letovima, preko 3500 kilometara.

Putnici čiji su letovi otkazani ili kasne takođe imaju pravo na kompenzaciju, ali uz neka ograničenja. Obaveza nadoknade troškova ne odnosi se na kompanije koje putnicima ponude alternativna rešenja ili u slučajevima vanrednih okolnosti poput odluka aerodromske kontrole leta o upravljanju vazdušnim saobraćajem, političke nestabilnosti, vremenskih uslova ili bezbednosnih rizika.

Letovi do 1500km

Letovi od 1500 do 3500km

Letovi u EU duži od 1500km

Letovi duži od 3500km

250€

400€

600€

 

Članovi Evropskog parlamenta su još 2014. godine predložili uvođenje novih pravila za unapređenje prava avionskih putnika. Ovaj novi pravni propis se trenutno razmatra u okviru Saveta Evropske unije.

Detaljnije informacije o pravima putnika svih vrsta prevoznih sredstava dostupne su OVDE.