Arhiva vesti

Britanska javnost želi novi referendum ako se prekinu pregovori oko Bregzita

Prema novom istraživanju “YouGov”-a, britanska javnost bi u slučaju prekida pregovora sa Briselom, podržala održavanje novog referenduma.

U anketi kojom je obuhvaćeno više od 10.000 ljudi, 50% je reklo da bi u slučaju neuspeha u pregovorima, voleli da bude organizovano novo glasanje o proceduri izlaska Velike Britanije iz EU,  a ne da o tome odlučuju samo poslanici u Parlamentu, što podržava 25%  ispitanika.

Čak i da ne dođe do prekida pregovora, podrška ponovnom glasanju je dosta snažna i ona iznosi 45 procenata ispitanika, dok je protiv 33% ispitanika, dok je 22% od njih neopredeljeno. 

Najveća podrška za ponovljeni referendum preovlađuje među pristalicama Laburističke partije Džeremija Korbina, sa 63% ispitanika koji podržavaju ovaj predlog i samo njih 18% protiv. Istraživanja pokazuju da bi 77% pristalica Laburističke partije glasalo i za opciju “ostanka” u EU.

Korbin i njegove stranačke kolege nisu isključili podršku održavanja drugog referenduma i očekuje se da će se o tome diskutovati sa članovima na godišnjoj konferenciji Stranke koja se održava u septembru u Liverpulu. 

Anketa koju je sprovela „Otvorena Britanija“, govori o trenutnoj podršci za ostanak Velike Britanije u EU.  Sada je taj odnos 53% za ostanak i 47% za napuštanje EU (isključujući one koji su neopredeljeni po ovom pitanju). Podsećamo da je na referendumu 2016. godine rezultat bio 52%-47% u korist izlaska. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da 73% ispitanika smatra da se neće ispuniti obećanja koji su zagovarali pristalice izlaska Velike Britanije iz EU, dok se samo 13% ne slaže sa tim. 

 

Članak je preuzet sa portala Politico.