Arhiva vesti

Glasanje o deklaraciji o budućnosti EU-VB u nedelju, Španija protiv zbog Gibraltara

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da su pregovarački timovi EU i Velike Britanije postigli dogovor o nacrtu političke deklaracije o budućim odnosimima dve strane.

Očekuje se da lideri 27 članica EU na varednom samitu u nedelju potvrde nacrt Sporazuma o povlačenju i odobre političku deklaraciju o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

„Upravo sam EU 27 poslao nacrt Političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Predsednik Evropske komisije me je obavestio da je Deklaracija dogovorena od strane pregovarača i principijelno na političkom nivou i treba da je odobre lideri“ zemalja članica, poručio je Tusk.

„Dogovor koji smo postigli je između Britanije i Evropske komisije. Sada je na 27 lidera ostalih zemalja članica EU da razmotre ovaj dogovor u narednim danima do specijalnog sastanka saveta EU u nedelju“, rekla je britanska premijerka Tereza Mej, obraćajući se novinarima u Dauning stritu.

Britanska premijerka istakla je da britanski narod „želi da ovo bude zapečaćeno, želi dobar dogovor koji nas stavlja na put ka svetlijoj budućnosti“, preneo je Rojters.

„Dogovor nam je na dohvat ruke i ja sam odlucna da ga ostvarim“, rekla je Mej.

Međutim, kako prenosi Rojters, Španija će glasati protiv aktuelnog predloga deklaracije o Bregzitu zbog nedovoljne jasnoće po pitanju sporne britanske prekomorske teritorije Gibraltara, naveo je španski diplomatski izvor.

Španija želi da se u tekstu predloga deklaracije jasno stavi do znanja da se pitanje poluostrva na jugu španskog kopna mora dogovoriti bilateralno između Španije i Velike Britanije, dodao je izvor.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs