Arhiva vesti

U Beogradu potpisan sporazum o Stalnom sekretarijatu Transportne zajednice

Sporazum o sedištu Stalnog sekretarijata u okviru Ugovora o Transportnoj zajednici potpisan je danas u Beogradu. Sporazum su potpisali potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i novoimenovani privremeni direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Alen Baron, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasadora Sema Fabricija.

Transportna zajednica jugoistočne Evrope je uspostavljena u oktobru 2017, nakon potpisivanja Ugovora o njenom stvaranju 9. oktobra iste godine. Cilj Zajednice je razvoj saobraćajnih mreža između EU i zemalja jugoistične Evrope – Albanije, Bosne i Hercegovine, BJRM Makedonije, Kosova*, Crne Gore i Srbije. Sedište Stalnog sekretarijata će biti u Beogradu i očekuje se da bude otvoreno kroz nekoliko meseci.

Ambasador Fabrici je povodom ovog događaja rekao da je “odluka da Beograd bude sedište Stalnog sekretarijata Transportne zajednice velika je prilika za Srbiju, ali i odgovornost.”

“Potpisivanje sporazuma je još jedan važan korak u sprovođenju ove odluke i ja čestitam privremenom direktoru Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Alenu Baronu i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović“, rekao je.

Ambasador Fabrici je istakao da je uspostavljanje Transportne zajednice od velikog značaja za integraciju saobraćajnih tržišta jugoistočnih evropskih partnera u saobraćajno tržište Evropske unije: “To je važan deo agende povezivanja za unapređenje saobraćajnih, energetskih i digitalnih veza unutar Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom, koju je EU podržala od samog početka. To je ključan faktor rasta i zapošljavanja koji će doneti nedvosmislene prednosti privredama i građanima u regionu.“

On je podsetio da je samo u proteklih sedam godina EU uložila do pet milijardi evra u saobraćajni sektor Zapadnog Balkana, među kojima su izgradnja Žeželjevog mosta i tekuća modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad neki od nedavnih vidjivih uspešnih projekata u Srbiji.

“Ali, saradnja između EU i Srbije i Zapadnog Balkana prevazilazi ove granice: njen uticaj se oseća u primeni tehničkih standarda, interoperabilnosti, bezbednosti, upravljanju saobraćajem, socijalnoj politici, javnim nabavkama i životnoj sredini i postepenom usklađivanju praksi unutar regiona sa najvišim standardima Evropske unije. To su ciljevi Transportne zajednice koji će drastično uticati na brzinu, kvalitet, cenu i efikasnost saobraćaja za građane i preduzeća“, izjavio je ambasador Fabrici.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji