Arhiva vesti

Preporuke POSP-a: Potreban napredak u oblasti vladavine prave i slobode medija

Deseti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) održan je juče u Strazburu.

Sastanak su otvorili kopredsedavajući POSP-a, predsednik delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan i predsednik delegacije Narodne skupštine Republike Skupštine Vladimir Orlić.

Eduard Kukan je pohvalio progres na polju ekonomije i istakao da Evropski parlament u potpunosti podržava evropski put Srbije. Da bi Srbija u tome uspela potrebno je sprovesti jače reforme posebno u oblasti vladavine prava i slobode medija. Kukan je dodao da se napadi i nasilje protiv novinara ne smeju događati u državi koja teži pristupanju EU. Srbiji je potreban pluralistički medijski prostor, adekvatno finansiranje ali i puna zaštita novinara, uključujući i lokalne medije.

Kukan je napomenuo je da Beograd i Priština moraju postići dogovor kojim će se rešiti svi problemi pre ulaska u EU, dodajući da na tome obe strane moraju raditi. Prvi korak u tome jeste da vlasti u Prištini povuku 100% nametnute takse na robu iz Srbije.

Srbija i Kosovo treba da ostanu multietnička društva. Da bi ugovor bio prihvatljiv, obe strane ga moraju prihvatiti. On mora biti đ u skladu sa međunarodnim pravom. Da bi se taj ugovor postigao potrebna je politička volja.

„Mirne i jake demonstracije građana jesu deo demokratskkih društava“, rekao je Kukan. Sa druge strane, kako je istakao ne slaganje sa uredničkom politikom javnog servisa ne bi trebalo da se iskazuje nasiljem i ponižavanjem novinara koji su u javnom servisu zaposleni. Veoma je važno da Srbija čuje zahteve svojih građana.

Kukan je takođe rekao da je Evropski parlament upoznat sa poteškoćama sa kojima se suočava srpski parlament koje su rezultirale bojkotom parlamentarng rada od strane opozicije.

Kako je istakao parlament treba da bude mesto debate, mesto gde će vladajuće i opozicione snage naći zajedničko rešenje za potrebe i zahteve građana. Pozdravio je zajedničku deklaraciju i preporuke koje su usvojili evropski i srpski parlament. Napomenuo je posvećenost Evropskog parlamneta za daljim učvršivanjem odnosa između ova dva parlamenta.

Jedanaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) zakazan je za 30. i 31. oktobar. Sastanak će biti u Beogradu. održan je juče u Strazburu.

Deklaraciju sa desetog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija možete pronaći OVDE.

Izvor: European Western Balkans