Arhiva vesti

Deklaracija iz Bukurešta: Podrška putu Srbije ka EU

„Deklaracija iz Bukurešta“, koju su u petak potpisali lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, snažno i aktivno  podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i njeni napori da ispuni kriterijume za pridruživanje tom bloku.

U dokumentu sa sastanka kvadrilaterale ističe se da članice EU Rumunija, Bugarska i Grčka pozdravljaju napore i napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i ohrabruju srpsku vladu da nastavi tempo reformi i osigura njihovu održivost i nepovratnost.

„Tri države članice EU će nastaviti da dele sa Srbijom njihovo sopstveno iskustvo u vezi s procesom pristupanja, i prenose stručno znanje i veštine za uspešan pregovarački proces“, navodi se u dokumentu, koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Rumunije, Grčke i Bugarske – Viorika Daničila, Aleksis Cipras i Bojko Borisov.

Podseća se i na „istorijsku obavezu“ EU iz Solunske deklaracije i naglašava da je „budućnost Balkana u Evropskoj uniji“, kao i na deklaraciju iz Sofije, u kojoj je istaknuto da je „EU odlučna da ojača i intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona“.

Potpisnici deklaracije navode da su, godinu dana pošto je objavljen paket o proširenju EU iz 2018, u kojem je ponovljena posvećenost EU verodostojnoj perspektivi proširenja i istaknuto jače angažovanje EU na Zapadnom Balkanu, odlučili da će cilj njihovih zajedničkih napora biti da pretvore 2019. u godinu „ostvarljivih rezultata“, u skladu s preuzetim obavezama i sopstvenim principima zasnovanim na zaslugama.

Potpisnici napominju da „snažno veruju“ da bi trebalo dodatno ojačati energetsku bezbednost, kako na evropskom tako i na regionalnom nivou, što je, kako se navodi, prioritet za njihove države i EU.

U deklaraciji se izražava zadovoljstvo zbog političkog dijaloga na visokom nivou i sveukupne saradnje četiri države i ukazuje na značaj redovnog dijaloga Rumunije, Grčke, Bugarske i Srbije.

Ističe se i značaj regionalne saradnje, pomirenja i dobrosusedskih odnosa i pozdravlja izvanredan napredak koji su postiglu Bugarska i Grčka u jačanju bilateralnih odnosa u pogledu perspektive odnosa sa Severnom Makedonijom.

Izvor: European Western Balkans