Arhiva vesti

Rapeks - garancija sigurnosti evropskih proizvoda

Sistem za upozoravanje na proizvode koji nose neku vrstu rizika po zdravlje ili bezbednost potrošača uklonio je više od 2.200 opasnih proizvoda, isključujući prehrambene, sa evropskog tržišta u 2018. Međutim, mnogo toga još treba uraditi kako bi se povećala bezbednost potrošača jer su među opasnim proizvodima i igračke, odeća, automobili.

Zahvaljujući Evropskom sistemu brzog informisanja o opasnim proizvodima Rapeks (Rapex), moguće je brzo reagovati na rizik u 31 zemlji, da li postavljanjem upozorenja na oznaku proizvoda ili povlačenjem proizvoda ili na neki drugi način.

Na evropskom nivou upozorenja se uglavnom odnose na igračke i motorna vozila, piše Euraktiv Francuska.

Opasnosti se mogu svrstati u nekoliko kategorija a najčešće su to opasnost od povrede ili hemijski rizik.

Nisu zanemarene ni digitalne pretnje. To dokazuje povlačenje sa tržišta dečijih digitalnih satova sa bezbednosnim nedostacima nakon što su irske vlasti pokazale da bez mnogo napora mogu da lokalizuju onog koji nosi sat, slušaju njegovu konverzaciju, govore mu itd.

Dominantni rizici se razlikuju od zemlje do zemlje i, npr. u Belgiji upozorenja se odnose isključivo na igračke. U Irskoj veće probleme prave kozmetički i hemijski proizvodi na koje se odnosi 48 odnosno 19% upozorenja, u Danskoj se 20% upozorenja odnosi na pirotehniku, u Francuskoj 34% na igračke, 23% na motorna vozila a 10% na nakit.

To potvrđuje Tomas Berbah iz francuskog Generalnog direktorata za fer trgovinu, potrošače i kontrolu prevara (DGCCRF). "Testirali smo i otkrili da 74% bižuterije koja se prodaje onlajn nosi hemijski rizik", rekao je on dodajući da taj nakit sadrži elemente poput olova i nikla koji su opasni u produženom kontaktu.

Onlajn platforme koje prodaju takav nakit su obaveštene i one koje sarađuju sa Direktoratom kupcima su poslale  neophodne informacije. Kada je reč o onim drugim, stvar je mnogo komplikovanija. "Oni nam uopšte ne odgovaraju ili kažu da će poslati obaveštenje kupcima ali to ne urade", rekao je francuski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, najveći problem su onlajn platforme - zakonodavstvo je po tom pitanju prilično labavo jer mnoge članice EU brane interese velikih digitalnih kompanija. Berbah smatra da se stvari neće promeniti dok ne dođe do nekog velikog skandala ili smrtnog slučaja.

Odgovornost građana

Rapeks omogućava deljenje informacija o potencijalno opasnim proizvodima izuzev hrane između zemalja Evropskog ekonomskog prostora (28 članica EU plus Island, Norveška i Lihtenštajn).

Taj sistem počiva na nacionalnim vlastima koje šalju informacije u centralizovani sistem odakle se upozorenja prosleđuju svim zemljama. Upozorenje unesto u sistem automatski se prevodi na 25 jezika kako bi se što pre preduzele mere.

Iako sistem odlično radi, ni prodavci, ni kupci ne reaguju uvek na Rapeksova upozorenja. Trećina potrošača koja zna da koristi potencijalno opasan proizvod ne prestaje da ga koristi. Istovremeno više od trećine ne zna da proizvod može da bude povučen, pokazalo je istraživanje Evropske komisije koje je ukazalo na potrebu unapređenja komunikacije sa prodavcima i javnošću.

Komisija sa ciljem unapređenja vidljivosti akcija kompanija dodeljuje i godišnje nagrade za najodgovornije kompanije. U 2019. je fokus kod nagrađivanja na onlajn dobavljačima i isporučiocima dečijih igračaka.

Kina

Za evropsku komesarku za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Veru Jurovu prioritet je bolja saradnja sa kineskim vlastima. Iako je, prema rečima Jurove, udeo opasnih proizvoda koji stižu iz Kine smanjen od početka njenog mandata, treba još toga uraditi kako bi se obezbedila bolja saradnja.

Komesarka smatra da kineske vlasti treba da ubrzaju identifikovanje proizvođača opasnih proizvoda kako bi mogli da ih upoznaju sa evropskim normama.

Na konferenciji za štampu pre nekoliko dana u Bukureštu Jurova je rekla da će to biti tema i na predstojećem sastanku sa predstavncima kineske vlade 16. aprila.

Ona je pozdravila osnivanje giganta onlajn prodaje Alibabe u Belgiji. "Nadam se da će nam tom omogućiti bolju komunikaciju kako bi oni razumeli da mi veoma ozbiljno gledamo na pitanje bezbednosti", kazala je Jurova.

Komesarka je pozdravila što je Savet EU odobrio zakonodavni paket o pravima potrošača o kome će Evropski parlament glasati pre kraja aprila. Taj paket uključuje i dodatnu zaštitu u onlajn kupovinama, posebno kada građani kupuju na platformama poput Amazona.

Jurova je naročito zadovoljna što je u predloženom tekstu i pitanje manje kvalitetnih proizvoda koji se prodaju u članicama sa istoka EU.

Jurova je od početka mandata kritikovala to što se brendirani proizvodi koji se prodaju pod istim imenom u zapadnim i istočnim zemljama EU razlikuju po kvalitetu. Takva praksa ubuduće će biti zabranjena i kažnjiva.

 

Izvor: EurActiv.rs