Arhiva vesti

Organizacije civilnog društva protiv odlaganja pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom

Osamdeset pet organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji, potpisale su peticiju upućenu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kojoj ga pozivaju da ne odlaže početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u junu.

Kako prenosi Danas, dokument upozorava da bi dalje odlaganje imalo negativan uticaj na podršku i kredibilitet koje EU ima u regionu.

„Organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana iskazuju nadu i očekivanje da će Evropski savet održati obećanje i otvoriti pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom u junu 2019“, piše u dokumentu.

Takođe se pohvaljuje hrabrost i odlučnost lidera Severne Makedonije i Grčke, koji su „postavili obrazac za rešavanje bilateralnih odnosa u regionu“.

Dokument je potpisalo 85 nevladinih organizacija, među kojima su Evropski pokret u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, Centar savremene politike – European Western Balkans, Fond za otvoreno društvo Srbije i Albanije, Inicijative mladih za ljudska prava iz regiona, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Centar za evropske politike.

Nekoliko pojedinaca je takođe potpisalo peticiju, uključujući diplomate Ivana Vejvodu i Gorana Svilanovića, bivšu direktorku Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milicu Delević, bivšu šefica hrvatske diplomatije Vesnu Pusić i koordinatorku projekta REKOM Natašu Kandić, piše Danas.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs