Arhiva vesti

Samit Zapadnog Balkana u Poznanju

POZNANJ – Šta je sve do sada postignuto u okviru Berlinskog procesa i koji su budući ciljevi za Zapadni Balkan biće glavne teme Samita Zapadnog Balkana u Poznanju koji počinje u sredu, 3. jula i završava Samitom lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, 5. jula.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske unije, koju je pokrenula Nemačka, Samitom u Berlinu 2014. Prethodni samiti su održani u Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Prvog dana samita održaće se Tink Tenk Forum, čije će glavne teme biti agenda povezivanja, unapređenje socijalno-ekonomske situacije u regionu i budući izazovi Zapadnog Balkana.

Kako je agenda povezivanja jedna od glavnih ciljeva Berlinskog procesa, o njoj će biti diskutovano u okviru panela Povezivanje tačaka. Govornici će biti Jelica Minić, predsednica Foruma za Međunarodne odnose, Ardijan Hačkaj, direktor istraživanja Instituta za saradnju i razvoj, Silvana Mojsovska iz Instituta za ekonomiju i Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Govornici narednog panela koji će se baviti razvijanjem socijalno-ekonomske situacije u regionu biće Gersi Gaši iz Instituta demokratija za razvoj, Enkeleida Tahiraj iz Londonske škole ekonomije, Jovana Marović iz Politikon mreže i Maja Bobić iz EFB Foruma civilnog društva za Zapadni Balkan.

Završni panel baviće se predstojećim izazovima Zapadnog Balkana i politikom proširenja Evropske unije. Govornici će biti Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Đerđi Vurmo, programski direktor Instituta za demokratiju i medijaciju, Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, Donika Emini iz Kosovskog centra za bezbednosne studije i Maćej Popovski, zamenik direktora Direktorata za susedsku politku i politiku proširenja.

Za naredni dan predviđen je Forum civilnog društva, na kojem će se na nekoliko paralelnih panela diskutovati o transformaciji regiona Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija, lokalnim inicijativa,a koje rešavaju lokalne probleme, boljoj zaštiti životne sredine, dezinformacijama i hibridnim pretnjama po demokratiju, korupciji, procesu pomirenja u regionu i različitim kulturama.

Neki od govornika biće Majlinda Bregu, generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC), Genoveva Ruiz Kalavera, Direktorka za Zapadni Balkan Direktorata za evropsku susedsku politiku i politiku proširenja, Aleksandar Drljević, glavni pregovarač za pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom, Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Johanes Han, komesar za susedsku politiku i politiku proširenja, Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i Marija Pejčinović Burić, ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Istog dana biće organizovan i Biznis forum na kojem će se diskutovati o energiji, digitalnom sektoru i poljoprivredi, dok će istog dana ministri imati bilateralne i multilateralne sastanke.

Poslednjeg dana Samita, 5. jula, biće održan Forum lidera država članica Berlinskog procesa i Zapadnog Balkana.

Izvor: European Western Balkans