Arhiva vesti

Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

Bivša nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je za prvu ženu na čelu Evropske komisije sa malom većinom glasova u Evropskom parlamentu.

Fon der Lajen, članica nemačke CDU i Evropske narodne partije, dobila je 383 glasa evropskih poslanika, što je 7 više od minimalne većine. U poređenju sa time, Žan Klod Junker je podržan od strane 422 poslanika 2014. godine.

Evropska narodna partija, Socijalisti i demokrate i liberalna grupa „Obnovimo Evropu“ podržale su Fon der Lajen, ali su neki od njihovih poslanika ipak glasali protiv. Sa druge strane, Zeleni, konzervativci i radikalnije desne i leve grupe uskratile su svoju podršku.

Sastav komisije koju će predvoditi Fon der Lajen biće poznat do jeseni, a Parlament će morati da ga potvrdi u celini. Počeće sa radom 1. novembra.

Ranije ove nedelje, Fon der Lajen je podržala otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Takođe je izjavila da države koje su postigle uspeh na svom putu ka članstvu u EU, evrozoni ili Šengenu moraju biti nagrađene.

Izvor: European Western Balkans