Arhiva vesti

Han: Verovatno napuštam mesto komesara za proširenje, ostajem posvećen regionu

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je prošle nedelje u Beogradu da će tokom svog trećeg mandata u Evropskoj komisiji verovatno napustiti taj portfelj, ali da će ostati posvećen regionu Zapadnog Balkana.

On nije želeo da se izjašnjva povodom funkcije koju će obavljati u komisiji Ursule fon der Lajen, za koju ga je nominovala vlada Austrije, ali je izneo mišljenje da bi bilo korisno da nastavi da se bavi spoljnim delovanjem EU.

Prema njegovim rečima, nova predsednica Evropske komisije takođe će biti posvećena evropskoj perspektivi regiona.

Han je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, sa kojom je prisustvovao Sportskim igrama mladih iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na Adi Ciganliji.

Važan međustranački dijalog u parlamentu

Tokom zajedničke konferencije za štampu sa premijerkom Brnabić, komesar Han izjavio je da je suviše rano da proceni da li je došlo do uspešene primene preporuka iz Izveštaja o napretku koji je objavljen pre manje od dva meseca, ali da je ohrabren najavama.

„Demokratija, vladavina prava i osnovna prava su ključne oblasti i ja sam zaista ohrabren najavama premijerke ne samo na sastanku već i sada na konferenciji za štampu“, izjavio je Han, osvrćući se na izjave premijerke pre svega fokusirane na unapređivanje rada Narodne skupštine.

Važnost ovog tela podvukao je i Han, naglašavajući da parlament treba da bude mesto za političku debatu i da treba konsolidovati demokratske institucije u Srbiji.

„Ne mogu dovoljno da naglasim važnost međustranačkog dijaloga u pralamentu i pozdravljam prve pozitivne korake, a takođe i činjenicu da su izveštaji nezavisnih instutcija prvi put posle nekoliko godina razmatrani u parlamentu“, izjavio je Han.

On je takođe pozvao Srbiju da primeni sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava u kontekstu parlamentarnih izbora na proleće sledeće godine, naglašavajući važnost pluralističke medijske scene, uključujući i lokalne medije.

„To je sve ono što EU želi da podrži i budite uvereni da ćemo nastaviti da vas podržavamo“, istakao je Han.

Brnabić i Han potvrdili su da nisu previše ulazili u detalje dijaloga Beograda i Prištine ni tokom razgovora iza zatvorenih vrata, a komesar je izrazio nadu da će se politička situacija na Kosovu razjasniti nakon najavljenih izbora u septembru.

Preokret za region 2018, moglo je više 2019.

Evropski komesar za pregovore o proširenju iskoristio je priliku da se tokom konferencije za štampu zahvali premijerki i celokupnoj Vladi na saradnji tokom prethodnih godina, ističući da je potrebno završiti korake koji su već započeti, ali i sprovesti brojne dodatne reforme.

Han se tokom svog obraćanja osvrnuo i na događaje koji su obeležili njegov mandat, uključujući Strategiju proširenja i Samit u Sofiji, kao i postizanje napretka sa Severnom Makedonijom.

„Prošla godina je bila godina važnih prekretnica, 2019. je bilo napretka ali je moglo više da se uradi“, konstatovao je on.

Premijerka Brnabić je tokom svog obraćanja istakla napore koje je Srbija preduzela u poslednjih nekoliko meseci zarad primene preporuka iz Izveštaja Evropske komisije, uključujući skidanje sa liste FATF-a, poboljšavanje rada parlamenta, privođenje kraju usvajanja ustavnih amandmana, kao i proces izbora novog Porverenika za infomracije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Čini mi se da smo dosta uradili bez obzira na to da li očekujemo ili ne novi Izveštaj o napretku, bez pritiska Evropske komisije, što se često uzima kao alibi od političkih protivnika i medija. Ovo smo radili zato što iskreno verujemo u naše evropske integracije, želimo evropsku Srbiju i kada dobijemo Izveštaj, ocene su nam važne, ali su preporuke važnije“, izajvila je Brnabić.

Tokom peošlonedeljnog sastanka sa predsednikom Vučićem, Han je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost, a takođe ju je pozvao da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava, prenosi Tanjug.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs