Arhiva vesti

U četvrtak konstitutivna sednica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju

Konstitutivna sednica Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Srbije i EU održaće se u četvrtak, 26. septembra.

Na sednici će biti izabrani predsedavajući i zamenici predsedavajućeg Delegacije koja će se u narednih pet godina redovno sastajati sa poslanicima Narodne skupštine Srbije.

Kako je još prošle nedelje najavljeno, za predsedavajuću bi mogla da bude izabrana slovenačka poslanica Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata. Fajon se i tokom prethodnog mandata intenzivno bavila Zapadnim Balkanom.

Od 2014. do 2019. predsedavajući Delegacije bio je slovački poslanik Evropske narodne partije Eduard Kukan, koga je javnost u Srbiji, uprkos njegovom napuštanju aktivne politike, nedavno imala prilike da vidi kao predstavnika Evropskog parlamenta u početnoj fazi posredovanja dijaloga vlasti i opozicije.

Pored Tanje Fajon, članovi Delegacije EP u ovom mandatu su, između ostalih, i Andor Deli, državljanin Srbije i Mađarske, Franc Bogovič iz Slovenije, Teri Rajtke, poslanica Zelenih iz Danske i Kler Foks iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Parlamentarni odbori za stabilizaciju i pridruživanje su savetodavna tela formirana na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i prisruživanju. Ovaj sporazum između Srbije i EU stupio je na snagu 2013. godine.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje, jednom u Nardonoj skupštini a drugi put u Evropskom parlamentu. Poslednji put su srpski poslanici boravili u Strazburu u martu ove godine.

U četvrtak će se takođe održati konstitutivne sednice Delegacija EP za druge zemlje Zapadnog Balkana.

 

europeanwesternbalkans.rs