Arhiva vesti

Jeftinija prekogranična plaćanja za nečlanice zone evra

Za potrošače i kompanije u zemljama EU koje nisu članice zone evra prekogranična plaćanja u evru od 16. decembra su jeftinija zahvaljujući novim pravilima EU.

Nova pravila EU obezbediće da prekogranična plaćanja u zemljama EU i Evropskog ekonomskog prostora (EEA) koje nisu u zoni evra - članicama EU Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj, i članicama EEA Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, koštaju koliko i domaća plaćanja, saopštila je Evropska komisija.

Tako će npr. bugarski potrošač koji šalje evre u inostranstvo platiti za to istu naknadu kao da šalje leve unutar Bugarske.

"Ta pravila omogućavaju našim građanima i kompanijama da uživaju iste beneficije od jeftinih prekograničnih plaćanja u evru. To je pozitivan i konkretan primer kako jedinstveno tržište donosi realne koristi evropskim potrošačima", istakao je izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za Ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis.

On je naveo primer rumunske porodice koja želi da pošalje evre deci koja su u programu razmene Erazmus u Parizu i koja više neće imati dodatne troškove zbog toga već će platiti isto koliko i kada bi transakciju obavili u Rumuniji.

Komisija je najavila da će pažljivo pratiti primenu novih pravila i da će blisko sarađivati sa relevantnim nacionalnim vlastima kako bi se obezbedila korektna primena.

Ta pravila, kako je utvrđeno u uredbi EU iz 2019, deo su napora Komisije da se potrošačima kreira bolji i jeftiniji pristup finansijskim uslugama, kao što je navedeno u Akcionom planu za potrošačke finansijske usluge iz marta 2017.

Sledeći korak, u aprilu 2020, biće odredbe koje će omogućiti potrošačima u EU da porede troškove konverzije valuta kada plaćaju karticama u drugoj EU valuti.

Izvor: EurActiv