Arhiva vesti

Varheji ponovio da EU vidi Zapadni Balkan kao privilegovanog partnera

Evropska unija tretira zapadnobalakansku šestorku kao privilegovane partnere, budućnost regiona je u EU i važno je da se ta poruka pravilno prenese, rekao je 7. maja evropski komesar za proširenje Oliver Varheji u Spojnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET).

Varheji je na sastanku koji je vodio predsedavajući AFET Dejvid Mekalister predstavio ishod samita EU-Zapadni Balkan održanog 6. maja i podršku EU Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19.

Komesar je upoznao AFET sa Zagrebačkom deklaracijom i finansijskom pomoći EU Zapadnom Balkanu za borbu protiv epidemije i njenih posledica.

Prema njegovim rečima, da su EU i Zapadni Balkan partneri potvrđeno je i time što su zemlje regiona izuzete iz npr. zabrane izvoza medicinske opreme, transportnih ograničenja i sl.

Varheji je upoznao Odbor i sa planiranim investicionim paketom za Zapadni Balkan koji treba da bude donet na jesen, istakavši da je to dugoročni plan za oporavak, radna mesta, rast, trgovinu.

Takođe je rekao da su regionalna saradnja i zajedničko tržište na principima EU značajni za ekonomski oporavak regiona.

Varheji je rekao i da je oporavak Zapadnog Balkana od tekuće krize moguć samo uz sprovođenje reformi, poštovanje vladavine prava, osnovnih prava, reformu javne uprave, borbu protiv korupcije...

Kako je naglasio, važno je da Evropski parlament i AFET podrže partnere sa Zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanje koordinatora grupe socijalista i demokrata (SD) u AFET i izvestioca za proširenje na Zapadnom Balkanu Tonina Picule zašto se u Zagrebačkoj deklraraciji ne spominju reči članstvo i proširenje, Varheji je rekao da je u dokumentu jasno ponuđena evropska perspektiva i da je Zagrebačka deklaracija potvrdila onu iz Soluna.

Picula je takođe pitao da li će u novom ekonomskom paketu biti nekih "demokratskih merila", "demokratske kontrole" odnosno uslova za sredstva iz paketa.

"Paket će biti ekonomski ali se proces pristupanja EU paralelno nastavlja, što znači da su vladavina prava i demokratija ključna pitanja koja mogu da zaustave proces pristupanja", rekao je Varhehji.

Na pitanje nekih evroposlanika o odnosima Kosova i Srbije i mogućnosti razmene teritorija o kojoj neki govore, Varheji je istakao da je "stav EU jasan da se dve zemlje dogovore o rešenju tako da nema nikakvog rizika od sukoba".

Neki od učesnika sastanka pitali su Varhejija o borbi protiv propagande i rezultatima izveštaja Fridom hausa o demokratijama u regionu.

Na pitanje šta konkretno Evropska komisija radi da spreči dezinformacije odnosno "bitku narativa" oko pomoći u regionu, posebno u Srbiji (bilbordi zahvalnosti Kini), Varheji je rekao da EK mobiliše delegacije u zemljama regiona da budu aktivnije na terenu i da se slika promenila poslednjih nedelja.

Takođe je naglasio da "kada neko pomaže, to je zbog pomoći a ne zbog priznanja".

U vezi novog izveštaja Fridom hausa, gde je Srbija iz delimično konsolidovane demokratije sišla u kategoriju hibridnih režima, Varheji je rekao da Komisija prati sve analize ali da ima svoje izveštaje o napretku i da na osnovu njih procenjuje.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pitao je Vahejija kako će se, s obzirom na pandemiju, posmatrati predstojeći izbori u Srbiji.

Varheji je rekao da su slobodni izbori važni ali da će biti teško posmatranje u uslovima epidemije korona virusa.

Predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon izrazila je ozbiljne zabrinutosti oko medijskog okruženja u Srbiji na šta je Varheji rekao da je upoznat sa slučajem novinarke Ane Lalić i da takvi slučajevi privlače i privlačiće i dalje pažnju EK.

Varheji je rekao i da će izveštaji o napretku zemalja regiona na putu u EU biti objavljeni u junu.

Izvor: EurActiv.rs