Arhiva vesti

Usvojeni strategija za razvoj pravosuđa i revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je Nacionalnu strategiju za razvoj pravosuđa za period 2020-2025 i revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava), koje predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, saopštilo je danas Ministarstvo pravde, prenosi N1. 

Ova dva dokumenta predstavljaju strateška dokumenta za nastavak reformskih procesa u oblasti vladavine prava.

Kako je navedeno, nova Strategija razvoja pravosuđa za period 2020-2025. predstavlja nastavak prethodne Strategije za petogodšnji period i kontinuitet daljeg unapređenja efikasnosti pravosuđa.

Strategija je izrađena u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i cilju jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetne zaštite prava i sloboda građana.

Podsećamo, predstavnici civilnog sektora su u toku drugog ciklusa konsultacija Ministarstva pravde sa Radnom grupom Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, ukazali da revidirani Akcioni plan sadrži i dalje većinu nedostataka koji su postojali i ranije, iako je veliki broj komentara Evropske komisije koji se odnose na reviziju Akcionog plana za Poglavlje 23 usvojen.

Izvor: European Western Bakans