Arhiva vesti

Fon der Lajen predložila Mejred Mekginis za novu evrokomesarku

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je 8. septembra da Irkinja Mejred Mekginis (Maireád McGuinness) bude evropska komesarka za finansijske usluge a da potpredsednik EK Valdis Dombrovskis preuzme porfelj donedavnog  komesara za trgovinu Fila Hogana.

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsednice Evropskog parlamenta, doneće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno.

Irska je kao kandidata za komesara koji će zameniti Hogana predložila i Endrjua Mekduela (Andrew McDowell), bivšeg potpredsednika Evropske investicione banke.

Hogan je u avugustu morao da da ostavku zbog kršenja zdravstvenih mera za suzbijanje epidemije korona virusa tokom posete Irskoj.

Fon der Lajen je istakla "iskustvo" oba kandidata u pitanjima EU ali je izabrala Mekginis dodajući da ima "odlične kvalifikacije" i njeno "puno poverenje" za tu poziciju, preneo je EURACTIV.com.

Rezultat tog izbora je da će EPP zadržati "moćan" trgovinski portfelj.

Mekginis će preuzeti portfelj finansijskih usluga u ključnom trenutku za EU. Komisija, naime, tokom jeseni treba da objavi brojne inicijative, ukjljučujući dugo čekane propise o kriptovalutama i predlog integrisanja sektora platnih usluga u Evropi.

Irska evrokomesarka će biti zadužena i za poslove oko kompletiranja unije tržišta kapitala EU.

Istovremeno će Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, dodati u svoj portfelj i trgovinu.

Predsednica EK je rekla da će Dombrovskis takođe biti predstavnik Komisije na sastancima Evrogrupe zajedno sa komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem.

Pre nego što preuzmu portfelje, Mekginis i Dombrovskis će ići na slušanje pred evroposlanicima u Evropskom parlamentu.

Uz Evropski parlament, izbor Ursule fon der Lajen mora da odobri i Savet EU.

Izvor: EurActiv.rs