Arhiva vesti

Učesnici Digitalnog samita Zapadnog Balkana istakli značaj digitalne transformacije

Učesnici Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji se putem interneta održava od 26. do 28. oktobra, istakli su značaj digitalne transformacije i povezanosti za zemlje regiona, posebno u kontekstu pandemije korona virusa.

Domaćin trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana je Vlada Albanije.

Završni ministarski sastanak biće održan 2. novembra, kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja u regionu Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na Zapadnom Balkanu.  

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) koji podržava samit, otvorila je virtuelnu konferenciju koja okuplja zvaničnike vlada regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge aktere.

Bregu je rekla da je digitalna transformacija proces koji zahteva ulaganje u ljude, tehnologije, sisteme i procese da bi se na viši nivo podiglo poslovanje i da bi građani komunicirali sa digitalnom ekonomijom.

S ciljem da digitalna agenda bude uspešna, RCC će se, kako je navela Bregu, fokusirati da doprinese mrežnoj povezanosti, digitalnim veštinama i regionalnoj interoperabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) Roberto Viola posebno se osvrnuo na značaj digitalne tehnologije u trenutku pandemije, navodeći da su u ovo vreme digitalne veštine od suštinskog značaja.

Volfgang Kopf, član Upravnog odbora regionalne inicijative nemačke privrede za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, južni Kavkaz i srednju Aziju, podvukao je da su povezanost, obezbeđivanje radnih mesta i obrazovanje oblasti na koje treba staviti akcenat u budućnosti.

Prema njegovima rečima, tri su faktora ključna za dalji rast i direktna ulaganja u region Zapadnog Balkana i odnose se na vladavinu prava, političke regulatorne okvire, kvalifikovanu radnu snaga i obrazovane ljude.

Glavni službenik UNDP za digitalni sektor Robert Op je takođe istakao značaj mrežne povezanosti i digitalizacije u vreme epidemije kovid-19.  

On je naveo i da UNDP prolazi "kroz sopstveni proces digitalne transformacije i podržava svoje partnere širom sveta, uključujući i region Zapadnog Balkana".

Među učesnicima onlajn konferencije bio je i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Houlin Džao koji je potvrdio posvećenost ITU digitalnoj integraciji regiona, uz ocenu da su zemlje Zapadnog Balkana na putu digitalne transformacije.

Državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Nemačke, Klaudija Der-Vos, istakla je pozitivan rad Digitalnog samita koji je doprineo i oceni Evropske komisije da su zemlje regiona umereno pripremljene na polju digitalizacije.

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Belinda Baluku je rekla da je mnogo posla pred zemljama Zapadnog Balkana do postizanja cilja - da budu deo jedinstvenog digitalnog tržišta Evrpske unije, kao i da će uz saradnju biti postignuta bolja digitalna povezanost.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je prvi put održan 2018. u Skoplju, a naredne godine u Beogradu.

Na samitu u Tirani biće reči i o ishodima Digitalne agende za Zapadni Balkan i mogućnostima uspostavljanja partnerstva sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Paneli će se baviti temama mrežne povezanosti i povezanosti usluga, poverenja i sigurnosti, digitalnim veštinama i digitalnom ekonomijom.

Izvor: EurActiv.rs