Arhiva vesti

“Mini Šengen” od danas “Open Balkan”, potpisana još tri sporazuma

SKOPLJE – Inicijativa za regionalnu saradnju „Mini Šengen“ kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbije od danas ima novo ime – Open Balkans (Otvoreni Balkan), saopšteno je na sastanku političkih lidera i privrednika tri zemlje, prenosi N1.

Kako je dogovoreno, od 2023. biće ukinute granične kontrole. Osim toga, na današnjem sastanku potpisani su: Memorandum o razumevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da danas počinje nova era saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Želim da vas uverim, a mislim da je to i očigledno, da naša politička volja, predsednika Vučića, premijera Rame i moja, predstavlja izraz naše maksimalne posvećenosti da obezbedimo sve uslove koji zavise od vlada naše tri zemlje za efikasnu regionalnu saradnju“, izjavio je premijer Severne Makedonije, prenosi FoNet.

On je ocenio da je povezivanje potrebno zbog razvoja ekonomija, razvoj regiona i za bolji život svakog građanina na Zapadnom Balkanu.

Kako je istakao, masivan odziv privrednika pozivu da učestvuju na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju i da budu aktivni faktori još jačeg povezivanja regiona jeste snažna poruka da Balkana počinje da stvara najviši nivo razumevanja da je ekonomsko povezivanje od vitalnog značaja.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da region ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti.

„Ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo to radili prethodnih 500 godina“, poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, ne radi se o nekoj ekskluzivnoj inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

„Svaka država koja želi da se priključi treba to sama da uradi, a ne da stvorimo neku karikaturu Balkana, pa da to pošaljemo u Brisel, a nemamo ni luksuz da gubimo vreme, jer smo izgubili decenije i vekove“, izjavio je Edi Rama.

On je dodao da se nerešena pitanja u regionu ne mogu lakše rešiti ukoliko se negira potencijal udruživanja.

„Smatram da sve zemlje treba da budu deo ovog proces, zato što je to dobrobit za njih i njihove građane, a svaki izgubljeni dan je dan gledanja u prošlost“, naglasio je albanski premijer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, koja je danas promovisana potpisivanjem tri sporazuma sa Severnom Makedonijom i Albanijom, otvorena za sve ostale države regiona koje to žele i da je onaj ko želi da se priključi dobrodošao, ali da nema razloga da se neko moli, prenosi FoNet.

“Mi smo otvoreni za sve, ali ne razumem zašto bismo molili nekoga. Mi radimo svoj posao, naše je da pokažemo odgovornost prema građanima i podižemo privrede tri zemlje. Naše tri zemlje će privlačiti više od 80 odsto investicija na Zapadnom Balkanu. I politička pitanja se lakše rešavaju kad privlačite investitore”, rekao je Vučić na zajedničkoj završnoj konferenciji za novinare.

Kako je istakao, svaki put, kad se pominje inicijativa “Mini Šengen”, koja je danas dobila ime “Otvoreni Balkian”, neko postavi pitanje gde su tu Priština, Sarajevo, Podgorica, ali da je poruka da svako bira svoj put.

“Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, optužili bi nas da je to pravljenje Velike Srbije”, napomenuo je Vučić.

Vučić je naglasio da treba biti korektan i da ono što politički razdvaja zemlje ne treba da se nameće kao najvažnije pitanje, da se regionalna ekonomska inicijativa ne zloupotrebljava.

“Nemojte da tražite izgovore zašto ekonomija ne funkcioniše, zašto građani ne žive bolje. Nikakvu vrstu problema sa Srbijom nemaju ni Crna Gora ni BiH. Zaista pojma nemam zašto one ne učestvuju (u inicijativi)”, rekao je on.

Vučić je zapitao kako će, s druge strane, vlasti ostalih zemalja regiona objasniti svojim građanima zašto moraju da čekaju na granicama Srbije, Severne Makedonije i Alnabije, a njihovi državljani “nula minuta”.

“Ova inicijativa menja sve u regionu. Moraćemo mnogo da radimo i verujem da ćemo uspeti”, zaključio je Vučić.

Pisonero: Podržavamo posvećenost lidera regionalnoj saradnji

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Danas je izjavila da EU podržava posvećenost lidera regionalnoj saradnji, koja je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i integralni deo procesa Stabilizacije i pridruživanja.

“Mi razumemo želju da se ide napred, u isto vreme, od suštinske važnosti je jedan proces koji uključuje ceo Zapadni Balkana. U tom kontekstu, značajno je da ceo region napreduje u pravcu uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je preuzelo šestoro lidera regiona na samitu u Sofiji, održanom na jesen prošle godine”, navela je Pisonero u pisanoj izjavi za dnevni list Danas. 

Ona je dodala da EU donosi važne investicione prilike regionu Zapadnog Balkana, putem Ekonomskog i investicionog plana.

“Sada je na regionu da ih iskoristi valjano, tako što će uposliti čitav svoj ekonomski potencijal i uspostaviti Zajedničko regionalno tržište, utemeljeno na pravilima EU”, zaključila je portparolka EK.

Izvor: European Western Balkans