Arhiva: Važno je

Balkanski lideri mole Britaniju da ne ide iz EU

Balkanski lideri mole Britaniju da ne ide iz EU

Dok se Britanija sprema da 23. juna na referendumu odluči da li ostaje ili izlazi iz EU, zemlje jugoistočne Evrope strahuju kako će eventualni "razvod" uticati na njihovo stremljenje briselskom klubu. Kako se u vezi izlaska Britanije iz EU (Bregzita) osećaju na Zapadnom Balkanu i kakve su im želje, možda najbolje govori poruka albanskog premijera Edija Rame - "Molim vas, ne idite". Mnogi na Zapadnom Balkanu gledaju na EU kao na svetionik stabilnosti i prosperiteta dok zagovornici Bregzita vide Uniju kao nekog ko se meša u nacionalni suverenitet. Balkanski "igrači" osećaju da nisu prioritet za EU, koja i sama ima probleme, što je osećaj koji bi mogao da bude samo pojačan u slučaju izlaska Britanije iz EU.

Za ostanak Britanije u EU Rama se jasno izjasnio u tekstu za Tajms iz aprila o rizicima Bregzita.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da joj je "najveći strah je da će se Zapadni Balkan naći 'ispod radara' šta god da se desi u Britaniji".

"Pregovori 27 članica i Britanije biće prioritet EU uz migrantsku krizu, Tursku i onda, ako se još nešto ne pojavi, proširenje i Srbija", dodala je Miščević.

Balkanske zemlje, koje zajedno imaju oko 20 miliona stanovnika, žele u EU i Srbija i Crna Gora su već počele pregovore, Albanija i Makedonija još nisu a Bosni i Hercegovini i Kosovu obećano je članstvo kada budu spremne.

Međutim, EU je odbacila svako proširenje pre 2020. godine a čak se i taj rok čini nerealnim.

Makedonija će biti "još dalje od EU nego sada" ako Britanija prekine veze sa Unijom, smatra Petre Silegov iz opozicionih socijaldemokrata, preneo je EurActiv.com u tekstu koji je uradio sa agencijom AFP.

I dok zagovornici Bregzita vide EU kao nekog ko se meša u nacionalni suverenitet, mnogi na Zapadnom Balkanu, u regionu siromaštva i potresa, gledaju na EU kao na svetionik stabilnosti i prosperiteta.

Uprkos tome, entuzijazam za ulazak u EU na Zapadnom Balkanu bledi, s obzirom na krizu u zoni evra i migrantsku krizu koja je postavila zemlje regiona "na prvu liniju" ali bez osećaja da ih Evropa podržava.

Bregzit bi mogao samo da pojača takva osećanja, smatraju regionalni političari i analitičari.

"Izlazak Britanije (iz EU) podstakao bi evroskeptične ideje koje postoje", upozorila je ministarka Kosova za dijalog Edita Tahiri.

Zvanično je region čvrsto opredeljen za evrointegraciju. Tako je mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić ponovo dobio izbore u aprilu sa snažnom pro-EU kampanjom. Istovremeno su u Albaniji zahtevi za reformom pravosuđa iz Brisela napravili političku krizu, ali zbog "unutrašnjih" razloga, i pristupanje te zemlje EU nema kredibilnu opoziciju.

"Zbog te težnje smo promenili našu dugu istoriju ratova i kravavih konflikata i ušli u novu eru mira i saradnje", napisao je proletos Rama za Tajms.

Primer unapređenja saradnje je i dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela, koji je od ključnog značaja za obe strane za priključivanje EU.

Međutim, više nego ikada balkanski "igrači" osećaju da nisu prioritet za Uniju koja i sama ima probleme, što je osećaj koji bi mogao da bude samo pojačan u slučaju "razvoda" Britanije i EU.

"Ne možete očekivati da EU uzdrmana izlaskom Britanije bude zaokupljena širenjem na Balkan", kaže prvi čovek Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

I dok partije krajnje desnice u regionu nisu tako uspešne kao u Austriji ili Francuskoj, proruski ultranacionalisti su osnaženi u Srbiji i vratili su se u parlament na aprilskim izborima da potpiruju antievropski duh.

Kampanja za Bregzit već se odrazila na nade za pristupanje, smatra generalna sekretarka Evropskog pokreta Maja Bobić i ukazuje na političare koji navode proširenje kao jednu od loših strana EU i upozoravaju na "pretnju od masovne imigracije iz zemalja kandidata".

Istovremeno Tanja Miščević kaže da "jedino konsolidovana Evropa" može da prevaziđe probleme poput migrantske krize.

"To znači da EU jedino može da prevaziđe i reaguje na izazove sa kojim se suočava radeći 'ruku pod ruku' i integracijom Zapadnog Balkana", istakla je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Izvor: EurActiv.com

Najnovije