Arhiva vesti

Ministri EU razmatraju novu metodologiju pregovora o članstvu

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) 25. februara u Briselu razmatraju novu metodologiju pregovora o članstvu koju im je podnela Evropska komisija (EK), kao i dopunjen izveštaj o traženom napretku Severne Makedonije i Albanije u sprovođenju reformi vladavine prava, što je uslov da te dve zemlje dobiju "zeleno svetlo" za početak pregovora o članstvu.

Kako je na zasedanju izjavila Andreja Metelko-Zgombrić, državni sekretar za evropske poslove Hrvatske, predsedavajućeg EU, u pitanju je dorađena verzija metodologije proširivanja koju bi trebalo da usvoje vođi Unije krajem marta.

Ministri EU su takođe samo dobili uvid u izveštaj o reformama u Severnoj Makedoniji, a odluku o početku pregovora će vođi Unije usvojiti, ako se ustanovi da su Skoplje i Tirana dovoljno napredovali u vladavini prava i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da se među članicama EU razmišlja da li, zavisno od ispunjenih uslova, datum pregovora odobriti samo za Skoplje, čemu je naklonjena većina zemalja Unije, ili istovremeno i Tirani, što traži nekoliko partnera u EU, uključujući Nemačku.

Oklevanje prema početku pregovora s Albanijom je još uvek veliko među nekim članicama Unije, jer se ocenjuje da vladavina prava još nije valjano zaživela u toj zemji, pa bi kompromis mogao da bude da vođi EU daju "političko zeleno svetlo" i Skoplju i Tirani.

S tim da se, kako se navodi, Severnoj Makedoniji utvrdi tačan datum početka pregovora, dok je za Albaniju bilo rečeno da će datum za "međuvladinu konferenciju" o početku pregovora biti naknadno utvrđen da bi se još videlo da li su u toj zemlji "opipljivo" sprovedene tražene reforme vladavine zakona.

Hrvatska ministarka Metelko-Zgombrić je saopštila da je na dnevnom redu ministarskog zasedanja i usvajanje mandata za pregovore EU i Velike Britanija o budućem "ambicioznom partnerstvu".

To je moguće, kako je dodala ona, ako i Velika Britanija, koja više nije članica Unije, bude spremna na sporazum o slobodnoj trgovini, koji će biti uravnotežen između prava i obaveza, "da se poštuju jednake mogućnosti i uslovi".

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je takođe predočila da EU traži da sporazum s Londonom bude utemeljen na "poštenoj konkurenciji…da Velika Britanija ne bude nelojalan partner i nikako ne sme da poseže za dampingom u trgovini, uz poštovanje sanitarnih propisa EU, pravila o državnoj subvenciji, socijalnoj politici".

Izvor: EurActiv.rs