Arhiva vesti

Ministri EU usvojili okvir za trgovinske pregovore sa Londonom

Savet Evropske unije za opšte poslove usvojio je okvir za pregovore sa Velikom Britanijom o novim trgovinskim odnosima posle Bregzita. U dokumentu se navodi da EU standardi treba da služe kao "referentna tačka" u svim budućim trgovinskim sporazumima, što London ne prihvata. 

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije ocenio je da će pregovori biti "teški, zahtevni i kompleksni", ali da će Unija nastojati da dogovori "fer i uravnoteženo partnerstvo sa čvrstim okvirom upravljanja", preneo je EURACTIV.com.

"Spremni smo da ponudimo veoma ambiciozan trgovinski sporazum Velikoj Britaniji. Ali London ne može da očekuje visoko kvalitetni pristup jedinstvenom tržištu ako nije spreman da prihvati garancije da konkurencija ostane otvorena, slobodna i fer", izjavio je Barnije.

EU će u pregovorima zahtevati da Velika Britanija "usklađuje visoke standarde sa standardima Unije kao referentnom tačkom", a odredbe koje se odose na ribarstvo "treba da potvrde postojeće uslove recipročnog pristupa, kvotai tradicionalne aktivnosti flote Unije".

Sporazum o budućim odnosima sa Velikom Britanijom posle Bregzita treba da bude postignut do kraja godine kada ističe prelazni period, ali Barnije je upozorio da EU neće "po svaku cenu" zaključiti sporazum.

Barnije je na konferenciji za novinare u Briselu 25. februara, pošto je dobio odobrenje evropske dvadesetsedmorice za svoj pregovarački mandat, obećao da će nastaviti pregovore sa Britanicima sa "poštovanjem, bez učestvovanja u bilo kojoj polemici", aludirajući na nedavne izjave državnog sekretara Severne Irske Brendona Luisa.

Luis je rekao da neće biti morske granice između Irske s jedne strane i Severne Irske i Velike Britanije sa druge.

Barnije je izjavio da bi bio srećan da se sa njim sastane kad god on želi i da bi on trebalo da pročita sporazum o izlasku Britanije iz EU da razume preuzete obaveze, prenela je Agencija Frans pres.

"Znamo da je situacija osetljiva...EU će poštovati svoje obaveze i očekujemo isto od Velike Britanije", rekao je Barnije.

Britanski ministri su više puta isticali da će zemlja održati "visoke standarde" u brojnim sektorima, uključujući poljoprivredne, socijalne, ekološke i radničke standarde, ali da neće pristati da je obavezuju regulativni standardi EU, navodin briselski portal.

U Dauning stritu već su odbacili "tešku" ponudu za trgovinski sporazum, optužujući EU da pokušava da sa Velikom Britanijom sklopi gori dogovor nego sa SAD, Kanadom i Japanom, piše Gardijan.

London tvrdi da Brisel pokušava da nametne "teške obaveze" koje bi podrile pravnu autonomiju Velike Britanije i njeno pravo da sama ustanovi svoje propise.

"EU je poštovala autonomiju drugih velikih ekonomija širom sveta kao to su Kanada i Japan kada je potpisivala trgovinske sporazume sa njima. Mi samo želimo isto", rekao je portparol britanskog premijera.

Prva runda pregovora očekuje se u ponedeljak u Briselu, a zatim bi u martu u Londonu bili održani novi pregovori.

Izvor: EurActiv.rs