Arhiva vesti

Sedište novog EU centra za sajber bezbednost u Bukureštu

Vlade EU odlučile su da domaćin novog EU sajber centra bude Bukurešt. Evropski centar za industriju, tehnologiju i istraživanje u oblasti sajber bezbednosti (ECCC) biće prva institucija EU sa sedištem u Rumuniji.

Evropska komisija je 2018. predstavila propis o osnivanju centra koji će se finansirati iz programa Digitalna Evropa i Horizont u sklopu narednog višegodišnjeg budžeta EU.

Cilj Centra, koji će funkcionisati zajedno sa mrežom nacionalnih centara, jeste centralizovanje evropskog tehnološkog i industrijskog ekosistema za sajber bezebdnost i udruživanje resursa na terenu kako bi se ojačala otpornost EU na pretnje sajber bezbednosti.

Kandidati za sedište Centra bili su i Brisel, Minhen, Leon, Viljnus, Luksemburg i Varšava.

Nakon što je pet kandidata eliminisano u prvoj rundi glasanja, u drugoj je Bukurešt dobio 15 a Brisel 12 glasova.

Državni sekretar i glavni za informisanje u rumunskoj vladi Marian Murgulec (Murguleț) rekao je za Euraktiv Rumunija da ta odluka "predstavlja i pitanje pravičnosti, i priznanje evropskog kursa Rumunije".

"Rumunija je zaista želela da dovede Centar u Bukurešt i podnela je izuzetno solidnu kandidaturu", rekao je rumunski zvaničnik. Kako je dodao, "Rumunija je prva zemlja koja je pokazala interesovanje da bude sedište novog centra i jedina koja nije bila sedište neke evropske agencije".

Prema Murgulecu, "iako to formalno nije evropska agencija", ECCC će "upravljati milijardama evra za istraživanje sajber bezbednosti, uglavnom šifrovanja i bezbednosti mreže, istovremeno otvarajući veoma specijalizovana radna mesta. Govorimo o 30 pozicija za početak i do 70-80 kasnije".

ECCC ima drugačiji mandat od Evropske agencije za sajber bezbednost (ENISA), što će verovatno zbunjivati u prvo vreme. Kancelarije ENISA su u Grčkoj, u Heraklionu (Krit) i Atini.

U prijavi za sedište Centra, Rumunija je predstavila Bukurešt kao potpuno spreman grad sa više zgrada u koje bi ECCC mogao da se smesti.

Navedeno je i da je Nacionalni centar za odgovore na sajber incidente kreirao "Sajber VIP program zaštite" za buduće zaposlene ECCC.

Murgulec očekuje da Bukurešt postane "tačka susreta" onih koji odlučuju o sajber bezbednosti u EU i da to bude podsticaj i za loklani biznis u oblasti sajber bezbednosti.
Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta 11. decembra su postigli sporazum o uspostavljanju Centra.

Savet EU je objavio da propis o tome stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja u službenom listu EU.

Navodi se i da se ECCC uspostavlja na period do 31. decembra 2029. a nakon toga će biti ukinut, osim ako mu, nakon procene, ne bude produžen mandat i, potencijalno, zakonodavnog predloga Komisije.

Izvor: EurActiv