Arhiva vesti

Redovne konsultacije sa EEAS o pristupnom procesu

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa Markom Makovecom, zamenikom direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zaduženim za Zapadnu Evropu, Zapadani Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo, sa kojim je razgovarala o evropskim integracijama naše zemlje.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Joksimović je upoznala Makoveca sa aktivnostima koje Vlada Srbije preduzima kako bi dostigla merila za nastavak pregovora, pre svega za otvaranje klastera 3 – Inkluzivni rast i konkurentnost (u okviru koga je osam pregovaračkih poglavlja) i klastera 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost (koji obuhvata četiri poglavlja).

„U kratkom roku, od formiranja nove strukture za vođenje pregovora, uz pojačanu političko angažovanje srpskog rukovodstva posebno u segmentu vladavine prava, uspeli smo da zaokružimo sve neophodne procedure za potpunu pripremu ova dva klastera. Uverena sam da će i Evropska komisija i države članice ceniti te naše napore i da će politička međuvladina konferencija, kao sledeći korak u pregovorima o pristupanju, biti održana do kraja ovog meseca“, naglasila je Joksimović.

Kako je navedeno u saopštenju, tema sastanka bio je i stepen napretka u oblasti vladavine prava, na osnovu kojeg će EU odlučivati o daljoj podršci konkretnim koracima u pristupnim pregovorima Srbije.

„Pokrenuli smo proces ustavnih reformi Vlade nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine, usvojeni su akcioni planovi za sprovođenje medijske strategije i počeli su da se primenjuju na inkluzivan i transparentan način. Uz ostalo što je urađeno u poglavljima 23 i 24, verujem da ima osnova da i naši evropski partneri primenjuju novu metodologiju na dogovoren način. Uverena sam da će ta uzajamnost i umreženost političkih odnosa doprineti i kredibilitetu politike proširenja i ubrzanju dinamike pristupnih pregovora Srbije“, naglasila je Joksimović

Makovec izjavio je da je Srbija nesumnjivo ekonomski motor regiona sa značajnim administrativnim kapacitetima.

Kako su saopštili iz Ministarstva za evropske integracije, on je pozdravio ubrzan reformski proces koji je u toku i izrazio uverenje da će i države članice to prepoznati i valorizovati u pogledu narednih koraka u pristupnom procesu, a pre svega na predstojećoj političkoj Međuvladinoj konferenciji koja bi trebalo da se održi krajem ovog meseca.

Istakao da će u narednom periodu politika proširenja EU i Zapadni Balkan biti na agendi najviših sastanaka EU zvaničnika, što je ocenio kao pozitivan impuls kada je reč o procesu proširenja.

Izvor: European Western Balkans