Arhiva vesti

Vučić: Prete nam sankcijama i zaustavljanjem pregovora sa EU

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom obraćanju nakon održanih izbora izjavio je da je Srbija na sednici Generalne skupštine UN glasala za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava zato „ što smo bili ucenjeni“.

Na glasanju u UN 7. aprila Srbije je bila među državama koja je glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava (UNHRC). Podsećamo, Srbija je glasala i za rezoluciju UN iz 2. marta, kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, ali Beograd je ostao jedina država u Evropi, pored Belorusije, koja odbija da se priključi sankcijama i restriktivnim merama EU protiv Rusije.

Ponovo izabrani predsednik Srbije izjavio je sinoć gostujući na javnom servisu da je prvobitna strategija Srbije bila da bude uzdržana, ali kako kaže „u tom slučaju usledili bi teški pritisci sa obe stranke“.

Prema Vučićevim rečima, EU je odložila odluku o uvozu nafte u Srbiju za 18 časova, da vi „videli kako će Srbija glasati na sednici koja je počela u 16 sati“. „Oni ne mogu mene da ucene, ali ucenjuju našu zemlju“, dodao je Vučić.

On je rekao da bi narednih dana trebalo da bude poznato da li će Srbija biti izuzeta od paketa sankcija koje su pogodile i Naftnu industriju Srbije.

„Odluka EU sada je da do 15. maja možemo da uvozimo naftu bilo odakle, a posle ne možemo, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje”, kazao je Vučić.

Podsećamo, predsednik Srbije sredinom marta rekao je da će u roku od 48 sati biti poznati da li će Naftna industrija Srbije biti izuzeta od sankcija.

Prema odluci Saveta EU, počev od 15. maja sa 12  ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo,  među kojima su ruski energetski giganti poput Gaspromnjefta, države članice EU neće obavljati transakcije.  Ista pravila važiće i za podružnice u kojima ruske firme imaju većinski udeo u vlasništvu, a koje nisu na teritoriji Evropske unije.

Ruska kompanija Gaspromnjet ima većinsko vlasništvo (56%) u preduzeću Naftna industrija Srbije (NIS). Ukoliko ova mera ostane na snazi u ovom obliku, od 15. maja države članice EU prekinuće finansijske transakcije i poslovanje i sa NIS-om.

On je ocenio da nad nama lebdi “nuklearni udar”, a to su sankcije protiv Srbije, dodavši da nećemo da otimamo rusku imovinu i da smo čak spremni da se odreknemo prava preče kupovine u NIS.

Izvor: European Western Balkans