Arhiva vesti

Švedska se pridružuje Finskoj, ide u NATO

foto: wirestock on Freepik

Švedska je 17. maja potpisala zvaničan zahtev za pridruženje NATO dok se u susednoj Finskoj očekuje da kasnije danas poslanici zvanično odobre odluku finskih lidera da traže članstvo u Alijansi. Potezi dve nordijske zemlje kojim se okončava više od 200 godina vojne nesvrstanosti Švedske i finske neutralnosti posle Drugog svetskog rata izazivaju gnev Kremlja.

U Stokholmu švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je zvanični zahtev za pridruženje Alijansi koji će, kako je rekla, biti poslat generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, preneo je AP.

"Osećamo se kao da smo doneli odluku koja je najbolja za Švedsku", rekla je Linde na potpisivanju dokumenta.

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je dan ranije da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahteva za članstvo u NATO, u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Ulasku te dve zemlje u NATO protivi se Turska koja im pored ostalog zamera što, kako se navodi, pokazuju popustljivost prema kurdskim pobunjenicima.

Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su 16. maja švedski zvaničnici.

Premijerka je nazvala tu odluku "istorijskom promenom bezbednosne politike" Švedske, tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu, preneo je AP.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne "formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO" i dodala da će Švedska postupiti kao Finska, koja je 15. maja objavila da će aplicirati za ulazak u zapadnu alijansu.

Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO i da nema razloga za "verovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promeniti u doglednoj budućnosti".

Vladajuće švedske socijaldemokrate promenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.

Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Erdogan: Turska neće popustiti oko ulaska Finske i Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da Turska "neće popusiti" oko ulaska Švedske i Finske u NATO.

"Kako ćemo imati poverenje u njih. Švedska predstavlja jaslice za terorističke organizacije... Nećemo popustiti o ulasku u NATO onih koji primenjuju sankcije Turskoj", rekao je turski predsednik.

On zamera dvema nordijskim zemljama da pokazuju popustljivost prema kurdskim pobunjenicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska pored toga zamera Švedskoj što je prekinula da joj prodaje oružje 2019. godine, kao meru odmazde zbog turske operacije na severu Sirije.

Turska zamera Švedskoj i Finskoj što ne odobravaju njene zahteve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi "terorističkih organizacija", prenela je državna turska agencija Anadolija.

Nijedan od 33 zahteva za izručenje koje je Ankara poslala nije dobio pozitivan odgovor od Stokholma i Helsinkija u poslednjih pet godina, prema ministarstvu pravde.

U osvrtu na predstojeću posetu švedske diplomatske delegacije Turskoj da "vidi kako to pitanje može biti rešeno" prema švedskom ministarstvu odbrane, predsednik Erdogan je upozorio: "Dolaze da nas ubede. Neka se ne zamaraju".

On od pre nekoliko dana preti blokadom ulaska te dve nordijske zemlje u NATO. Novi članovi se primaju u Alijansu jednoglasnim odobrenjem svih zemalja članica.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je 15. maja bio pomirljiv prema Finskoj ali Švedsku je optužio da je davala "provokativne" izjave za vreme razgovora u Berlinu sa kolegama iz NATO.

Stoltenberg uveren u kompromis sa Turskom

Istog dana je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao da su najavljene kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO dokaz da "se agresija ne isplati".

NATO je spreman da ojača "bezbednosne garancije" Finske i Švedske pre njihovog pristupanja, konkretno jačanjem prisustva Alijanse u tim zemljama", rekao je Stoltenberg.

"Finska i Švedska brinu se zbog prelaznog perioda, nastojaćemo da ubrzamo taj proces", rekao je on.

Generalni sekretar NATO je rekao da je uveren da će se naći kompromis sa Turskom oko prijema Finske i Švedske i dodao da Turska nema nameru da blokira njihov ulazak.

"Uveren sam da ćemo moći da nađemo prostor za slaganje, konsenzus o tome kako napredovati po pitanju ulaska u Alijansu", rekao je on.

Izvor: Euractiv.rs