Arhiva vesti

Fon Kramon nakon sastanka sa Vučićem: Na vlastima u Srbiji je da li hoće da budu “deo kluba”

foto: Evropska unija

BEOGRAD –  Poslanica Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o zavisnosti Srbije od ruskog gasa, ekonomskoj situaciji, ali i vladavini prava, demokratiji i slobodi medija, te da je rekla da bi želeli da vide medijski pluralizam i pravednu podelu frekvencija, prenosi Fonet.

Ona je novinarima u Beogradu rekla da sa predsednikom Srbije nije razgovarala o ruskom humanitarnom centru u Nišu i dodala da su oni veoma zabrinuti zbog tog centra.

Upitana o tome dokle će Srbija moći da ne uvodi sankcije Rusiji, istakala da je da to mora biti stvar Vlade Srbiji – ako hoće da budu “deo kluba” to ide sa vrednostima, normama i standardima, a ne da EU tera nekoga da nešto učini.

Gostujući na televiziji N1 nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Fon Kramon je razgovor ocenila kao „iskren i prijateljski“ i poručila da je ona stava da se mora doneti odluka „na čijoj ste strani“, kao i da „nije dobro biti na strani Putina, odnosno pogrešnoj strani istorije“.

„Razgovarali smo o nekoliko tema, počev od pitanja sankcija energetike, energetske zavisnosti od Rusije, različitim alternativama za Srbiju, između ostalog obnovljivi izvori energije, energetske efikasnosti“, izjavila je Fon Kramon za N1.

Dodala je da je na predsedniku i na novoj vladi da odluči kako će se odnositi prema sankcijama.

„Pritisak po tom pitanju će se povećati. To nije do EU, to je odluka koju morate da donesete, na čijoj ste strani, da li neko vidi svoje mesto u Evropskoj uniji, evropskoj porodici. Srbija je definitivno evropska država i u našem interesu je da se Srbija uskladi sa politikom EU“, rekla je Fon Kramon, dodajući da o pojedinostima po tom pitanju nisu razgovarali.

Ona je ocenila da je Vučić svestan da zavisnost od Rusije nije zdrava i dobra za srpsku ekonomiju, a da je rat opasan manevar te da nije dobro da budete na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije.

Prema njenim rečima, s jedne strane one jeste prijatelj Srbije i želi da Srbija postane deo Evropske unije, ali i da Kosovo mora da dobije svoje mesto.

„Želela bih da Srbija uđe u EU, da bude prosperitetna i bogata i to je svima nama u interesu, u interesu EU, Zelenih, svih mojih kolega u Evropskom parlamentu, da Srbija bude ključni igrač i konstruktivna članica u tom evropskom konceptu. Ali moramo obezbediti i da Kosovo dobije svoje mesto. Nije nam u interesu da Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova. Volela bih da Kosovo bude na istom nivou kao Srbija, u okviru EU“, izjavila je Fon Kramon.

Ona je naglasila da bi za Srbiju bilo dobro da umanji svoju zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i poručila da je EU itekako zainteresovana za približavanje Srbije EU.

„Naravno, na Srbiji je da tako nešto odluči. Jasno dajemo do znanja da naši evropski partneri budu u skladu sa našim evropskim merama, to znači da to podrazumeva i sankcije i o tome smo razgovarali“, zaključila je poslanica EP iz redova Zelenih koja danas boravi u Beogradu.

Fon Kramon se danas sastala i sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji, sa kojima je diskutovala o procesu evropskih integracija Srbije u EU.

Izvor: European Western Balkans