Arhiva vesti

Danci ubedljivo glasali za učešće u odbrambenoj politici EU

foto: Evropska unija

Ubedljiva većina Danaca, gotovo 67%, glasala je na referendumu za priključenje odbrambenoj politici EU, pokazuju zvanični rezultati na osnovu 97% prebrojanih glasova. Danska je jedina članica EU koja nije deo odmbrambene i bezbednosne politike bloka.

Prethodno su izlazne ankete, objavljene neposredno po završetku glasanja 1. juna, pokazale da se oko dve trećine Danaca izjasnilo za napuštanje 30-godišnje politike Danske da se ne priključi zajedničkoj odbrambenoj politici Evropske unije.

"Večeras je Danska poslala važan signal našim saveznicima u Evropi i NATO i (predsedniku Vladimiru) Putinu. Pokazujemo, kad Putin zauzme jednu slobodnu zemlju i preti stabilnosti Evropi, da se okupljamo", rekla je danska premijerka Mete Frederiksen, preneo je AFP.

Ministar spoljnih poslova Jepe Kofod izjavio je 2. juna da očekuje da će Danska moći da se pridruži zajedničkoj bezbednosnoj politici EU od 1. jula ove godine, preneo je AP.

On je danas naveo da postoji "niz formalnih koraka" koje treba ispuniti pre nego što se Danska pridružu evropskoj bezbednosnoj politici.

Lideri EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel pozdravili su kao istorijsko glasanje Danske o priključenju odbrani EU.

Taj referendum je najnoviji primer da jedna evropska zemlja traži bliskije vojne veze sa saveznicima kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Prethodno su Švedska i Finska donele istorijski važne odluka da traže prijem u NATO, što će se razmatrati na samitu Alijanse u julu.

Priključenje Danske evropskoj zajedničkoj odbrambenoj politici imalo bi relativno skroman uticaj na bezbednosnu arhitekturu Evrope, posebno u poređenju sa ulaskom Švedske i Danske u NATO.

Međutim, istraživačica u Danskom institutu za međunarodne studije Kristin Nilsen rekla je da su oba poteza "deo iste priče" i da bi ojačali vojnu saradnju na kontinentu u vreme ruskog napada na Ukrajinu.

Glavni efekat učestvovanja biće da danski zvaničnici mogu da ostanu u sobi kada kolege iz EU razgovaraju o vojnim pitanjima, i da danske trupe mogu da učestvuju u evropskim vojnim operacijama.

Danska je pre tri decenije odlučila da ne učestvuje u razgovorima o bezbednosnoj politici u EU, u njenom razvoju i nabavci naoružanja. Takođe, ona do sada nije učestvovala u zajedničkim vojnim operacijama EU.

Na referendumu 1993. godine, Danska je donela i odluku da ne učestvuje u evropskoj saradnji o pitanjima pravde i unutrašnjih poslova, zajedničke valute i državljanstva.

Izvor: Euractiv.rs