Poglavlje 9 - Finansijske usluge


Finansijske usluge su od velikog značaja za dobro funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Evropske unije kao jednog od temelja evropske integracije. Ovo poglavlje odnosi se na usklađenost propisa u oblasti finansijskih usluga – bankarstva, osiguranja i reosiguranja, penzionih fondova i tržišta kapitala, kao i infrastrukture finansijskih tržišta sa pravnom tekovinom EU, kao i na njenu efikasnu primenu i sprovođenje od strane nadležnih supervizorskih institucija. Veliki podstrek za prosperitet naše zemlje leži u mogućnosti da će po pristupanju EU srpske nadzorne institucije direktno učestvovati u pripremi propisa koji uređuju jedinstveno finansijsko tržište EU, kao i u njihovoj punoj implementaciji kroz aktivnu participaciju u funkcionisanju evropskog institucionalnog mehanizma za očuvanje finansijske stabilnosti. Članstvo u Uniji će imati pozitivan uticaj i na povećanje konkurencije na tržištu, što će dovesti do raznovrsnije i inovativnije ponude proizvoda i usluga, a time povoljnijih efekata za sve učesnike.
 
Ovo pregovaračko poglavlje obuhvata bankarstvo, osiguranje, investicione fondove, kao i tržište kapitala. Pravna tekovina obuhvaćena ovim poglavljem uključuje pravila za izdavanje odobrenja za rad, poslovanje i nadzor poslovanja finansijskih institucija i uređenih tržišta. Finansijske institucije koje su obuhvaćene pravnom tekovinom mogu poslovati u celoj EU, u skladu s principom „jedinstvenog evropskog pasoša“, što omogućava nekoj finansijskoj instituciji poslovanje u bilo kojoj državi članici Unije bez traženja posebne dozvole od države domaćina, i s principom „kontrole matične države“ (princip kontrole od strane države u kojoj finansijska institucija ima sedište, što se ostvaruje putem osnivanja filijala u drugim državama ili pružanjem prekograničnih finansijskih usluga). Kako bi se zaštitila prava investitora, na nivou EU određeno je da se investitoru moraju pružiti jasne i sveobuhvatne informacije, potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

Bankarstvo
Za oblast banaka i finansijskih konglomerata u pravnoj tekovini EU navode se zahtevi za izdavanje odobrenja za rad, poslovanje i prudencijalnu kontrolu poslovanja kreditnih institucija, kao i zahtevi koji se odnose na izračunavanje adekvatnosti kapitala, a primjenjuju se na kreditne institucije i na investiciona društva. Pravna tekovina u ovom sektoru propisuje pravila koja se odnose na dodatni nadzor finansijskih konglomerata. Pravna tekovina određuje pravila koja se odnose na godišnje i konsolidovane izveštaje banaka i drugih finansijskih institucija. Time se, takođe, usklađuju određene odredbe koje se odnose na reorganizaciju i likvidaciju kreditnih institucija sa filijalama u više država članica. Posebna pažnja regulatora usmerena je na uvođenje jedinstvene šeme za osiguranje depozita sa obaveznim učešćem svih banaka u sistemu u njenom funkcionisanju.

Osiguranje i penzioni fondovi
Na području osiguranja i penzionih fondova predviđena su pravila koja se odnose na izdavanje odobrenja za rad, poslovanje i nadzor društava za životno i neživotno osiguranje, kao i reorganizaciju i likvidaciju društava za osiguranje sa filijalama u više država članica. Postoje posebni propisi u sektoru neživotnog osiguranja za saosiguranje, putno osiguranje, osiguranje kredita i osiguranje pravnih troškova. Pravna tekovina utvrđuje pravila za dodatni nadzor grupe osiguravača, a obuhvata i regulatorni okvir za poslove reosiguranja u EU, u cilju otklanjanja prepreka za obavljanje poslova reosiguranja, kao što je obaveza za društva za reosiguranje da daju imovinu u zalog. Propisana su i pravila za godišnje i konsolidovane izveštaje društava za osiguranje.

Infrastruktura finasijskih tržišta
Pravila u ovom delu imaju za cilj smanjenje i usklađivanje formalnih zahteva i postupaka za formiranje i sprovođenje kolaterala u celoj EU, kao i smanjenje sistemskog rizika koji je povezan sa insolventnošću učesnika u platnim sistemima i u sistemima poravnanja hartija od vrednosti.

Tržišta hartija od vrednosti i investicione usluge
Regulatorni okvir tržišta kapitala obuhvata pravila koja se odnose na investicione usluge i tržište hartija od vrednosti, osnivanje, poslovanje i nadzor poslovanja investicionih fondova i uređenih tržišta, kompenzacione šeme za investitore, objavljivanje prospekata, zabrane zloupotrebe tržišta, itd. Pravila o prospektima imaju za cilj jačanje zaštite investitora bez obzira gde se izdaju u EU, jer moraju pružati jasne i potpune informacije koje su im potrebne za donošenje investicionih odluka.

Finansijske usluge
Članstvo u EU imaće pozitivan efekat za učesnike finansijskih tržišta, kao i za građane, preduzetnike, investitore, odnosno korisnike finansijskih usluga. Inovativnost i ponuda novih vrsta usluga, kao i povećanje konkurencije koristiće preduzetnicima i građanima, posebno kada je reč o ponudi banaka, ali i ponudi proizvoda i usluga nebankarskih finansijskih institucija. S tim u vezi, posebna pažnja posvećena je osiguranju zaštite korisnika usluga i njihovog informisanja o uslugama koje pružaju finansijske institucije, počevši od zaključivanja ugovora o kreditu, osiguranju ili ulaganjima na tržištima kapitala. Takođe, sigurnost deponenata obezbeđena je jedinstvenom šemom depozitnog osiguranja sa obaveznom participacijom banaka, čime se učvršćuje poverenje javnosti u bankarski sistem i podstiče stabilnost finansijskog sistema u celini.


Institucije Republike Srbije koje učestvuju u Pregovаrаčkoj grupi 9

Pregovaračka grupa za finansijske usluge - predsednik i sekretar Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Narodne banke Srbije, a zamenik predsednika i zamenik sekretara imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.
Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Narodne banke Srbije; Ministarstva finansija, Ministarstva privrede; Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Komisije za hartije od vrednosti; Agencije za osiguranje depozita; Agencije za privredne registre; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

Dokumenta vezana za Poglavlje 9:

Hrvatska - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 9
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine za Poglavlje 9
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 9
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 9 - dopuna
- Izveštaj o ispunjenju obaveza za pregovaračko Poglavlje 9
- Zajednička pozicija Evropske unije za zatvaranje Poglavlja 9

Crna Gora - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 9
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine  za Poglavlje 9

 

(Dokumenta preuzeta sa sajta Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vlade Republike Crne Gore)

Najnovije vesti